RSS

Chocolate: Pathway to the Gods / Chocolade: pad naar de goden

30 Jan

Chocolate: Pathway to the Gods / Chocolade: pad naar de goden

Chocolate: Pathway to the Gods takes readers on a journey through 3,000 years of the history of chocolate. It is a trip filled with surprises. And it is a beautifully illustrated tour, featuring 132 vibrant color photographs and a captivating sixty-minute DVD documentary. Along the way, readers learn about the mystical allure of chocolate for the peoples of Mesoamerica, who were the first to make it and who still incorporate it into their lives and ceremonies today.

Although it didn’t receive its Western scientific name, Theobroma cacao—“food of the gods”—until the eighteenth century, the cacao tree has been at the center of Mesoamerican mythology for thousands of years. Not only did this “chocolate tree” produce the actual seeds from which chocolate was extracted but it was also symbolically endowed with cosmic powers that enabled a dialogue between humans and their gods. From the pre-Columbian images included in this sumptuous book, we are able to see for ourselves the importance of chocolate to the Maya, Aztecs, Olmecs, Mixtecs, and Zapotecs who grew, produced, traded, and fought over the prized substance.

Through archaeological and other ethnohistoric research, the authors of this fascinating book document the significance of chocolate—to gods, kings, and everyday people—over several millennia. The illustrations allow us to envision the many ancient uses of this magical elixir: in divination ceremonies, in human sacrifices, and even in ball games. And as mythological connections between cacao trees, primordial rainforests, and biodiversity are unveiled, our own quest for ecological balance is reignited. In demonstrating the extraordinary value of chocolate in Mesoamerica, the authors provide new reasons—if any are needed—to celebrate this wondrous concoction.

 

Review

“To read Chocolate: Pathway to the Gods is to delve into a rich narration of one of the most marvelous gifts Meso-American cultures have given to the world: the very special delights of chocolate.” — Bloomsbury Review
 

About the Author

Meredith L. Dreiss is a research fellow at the Texas Archaeological Research Laboratory at the University of Texas at Austin. Her company, ArcheoProductions, Inc., develops and produces anthropology-related educational and entertainment projects. She is also president of the Cynthia and George Mitchell Foundation, an organization focused on issues of global sustainability. Sharon Edgar Greenhill has more than twenty years of experience in the fields of architecture, museum design, and historic preservation in the United States and Mexico. She is a long-time consultant to ArcheoProductions, Inc.
 

Chocolade: pad naar de goden

Chocolade: De weg naar de Goden neemt de lezers mee op een reis door 3000 jaar van de geschiedenis van chocolade. Het is een reis vol verrassingen. En het is een prachtig geïllustreerd tour, met 132 levendige kleuren foto’s en een boeiende zestig-minuten DVD documentaire. Langs deze weg, leren de lezers over de mystieke aantrekkingskracht van chocolade voor de volkeren van Midden-Amerika, die als eersten deze wisten te integreren in hun leven en ceremonies tot op vandaag. Hoewel het niet onder deze westerse wetenschappelijke naam, Theobroma cacao – “voedsel van de goden”-tot de achttiende eeuw, de cacao boom is in het centrum van de Meso-Amerikaanse mythologie voor duizenden jaren. Niet alleen deze “chocolate tree” productie van de werkelijke zaden van die chocolade gewonnen werd, maar het was ook symbolisch begiftigd met kosmische krachten die een dialoog tussen mensen en hun goden ingeschakeld. Uit de pre-Columbiaanse afbeeldingen in dit prachtige boek zijn wij in staat om te zien voor onszelf het belang van de chocolade aan de Maya’s, Azteken, Olmeken, Mixteken, Zapoteken en die opgroeide, geproduceerd, verhandeld en vochten over de gewaardeerde stof. door archeologische en andere ethnohistoric onderzoek, de auteurs van dit fascinerende boek document het belang van chocolade-tot goden, koningen en gewone mensen-over meerdere millennia. Door deze afbeeldingen kunnen we de vele oude gebruik van deze magische elixer voor eigen ogen zien: in waarzeggerij ceremonies, in de menselijke offers, en zelfs in balspelen. En als mythologische verbindingen tussen cacaobomen, primordiale regenwouden, en de biodiversiteit worden onthuld, is onze eigen zoektocht naar ecologisch evenwicht weer ontstoken. De auteurs tonen de uitzonderlijke waarde aan van de chocolade in Midden-Amerika, om dit wonderlijke brouwsel te koesteren.

Over de auteur

Meredith L. Dreiss is een research fellow bij het Texas Archaeological Research Laboratory van de Universiteit van Texas in Austin. Haar bedrijf, ArcheoProductions, Inc, ontwikkelt en produceert antropologie-gerelateerde educatieve en entertainment projecten. Ze is ook voorzitter van de Cynthia en George Mitchell Foundation, een organisatie gericht op vraagstukken van mondiale duurzaamheid. Sharon Edgar Greenhill heeft meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van architectuur, museum design, en historische bewaring in de Verenigde Staten en Mexico. Ze is een lange tijd adviseur van ArcheoProductions, Inc
 
bron: Amazon.com
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: