RSS

De KUNST van het proeven van chocolade.

16 Jul

Het proeven van een chocolade blijft de beste manier voor het vaststellen van de mogelijke combinaties in een receptuur. Tevens is het een goede gelegenheid om een band te creëren met klanten, een verhaal te delen en hen de creaties nog meer te laten waarderen.

De wijze van proeven van een Grand Cru wijn of chocolade vertoont verrassende gelijkenissen. Er wordt dan een beroep gedaan op al uw zintuigen waarbij de aromatische kwaliteiten van de chocolade zullen worden onthult:

  • bijt allereerst in de chocolade;
  • zodra de chocolade gesmolten is deze op de tong laten;
  • strijk uw tong langs uw gehemelte om de aroma’s volledig vrij te laten komen
  • adem tegelijkertijd lucht uit door uw neus om de aroma’s te ruiken.

Gebruik uw neus om de aroma’s te beoordelen!

U zult verbaasd zijn over de belangrijke rol die uw neus speelt bij de waarneming van aorma’s. De neus is namelijk verantwoordelijk voor 90% van uw dagelijkse smaakgewaarwording. Neem de tijd om de chocolade in drie keer te preoven om er alle subtiliteiten waar te nemen:

  • aan het begin: de hoofdaroma’s, zeer vluchtig (bloemen, fruit…);
  • midden onder het proeven, de hartaroma’s (specerijen, geroosterde gedroogde vruchten…);
  • aan het einde de basisaroma’s (gebrande koffie, houtsmaak…).

Gebruik uw tong om de smaken te beoordelen!

Met behulp van uw smaakpapillen kan men volgende proeven:

  • de zuurheid, die u over het algemeen aan het begin het water in de mond zal laten lopen;
  • de bitterheid die in intensieteit zal toenemen en die aan het eind van het proeven op de tong zal blijven voorduren.

Enkele tips: net als bij een goede wijn dienen de temperaturen voor het bewaren en proeven van een chocolade nageleefd te worden: de aroma’s van een chocolade blijven het beste behouden op een droge plek tussen 10 en 16°C Een goede chocolade dient geproefd te worden op kamertemperatuur (20°C) om de rijkheid van de aroma’s te kunnen waarnemen.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: