RSS

De kracht van pure, onbewerkte chocolade.

29 Nov

Nog even op een rijtje: wat, waarom en alles over gezondheid en chocolade.

Zo’n 4000 jaar geleden, in de regenwouden van Midden-Amerika, maakten de Maya’s en later ook de Azteken, van gemalen cacaobonen gemengd met kruiden, een bittersmakende drank: ‘xocolatl’. Zij geloofden dat deze geneeskrachtige drank wijsheid en kennis gaf. De cacaoboom werd door Linnaeus “Theobroma Cacao” genoemd. Theobroma is Grieks voor ‘godenvoedsel’ en in Zuid-Amerika werd cacao als zodanig beschouwd.

Vroeger werd cacao, door de Maya’s en de Azteken al, gebruikt als geneesmiddel. In Europa echter werd, vanaf de 18e eeuw, de cacao bewerkt en allerlei stoffen toegevoegd om zo de bittere smaak van cacao tegen te gaan. Tegenwoordig bestaat de meeste industriële chocolade grotendeels uit suikers, slechte vetten en allerlei kunstmatige toevoegingen. Het wordt voornamelijk als ‘snoepgoed’ geconsumeerd, met alle negatieve effecten van dien.

Gelukkig hoor je in de media steeds vaker de gezondheidsvoordelen van donkere chocolade. En terecht: want het is supergezond dankzij de grote hoeveelheid krachtige antioxidanten en andere hoogwaardige voedingsstoffen.

Rijk aan antioxidanten

Cacao en chocolade zijn voedingsstoffen die bijzonder rijk zijn aan flavonoïden, en dan met name catechine en epicatechine, twee procyanidines. Dit zijn zeer krachtige antioxidanten, 20x krachtiger dan vitamine C en 50x krachtiger dan vitamine E. Antioxidanten zijn stoffen die ons lichamm beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrije radicalen het verouderingsproces versnellen en dat ze verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van bepaalde lichaamsfuncties. Over de flavonoïden verschijnen regelmatig positieve berichten. Ze werken preventief tegen tumorvorming en stimuleren de gezondheid van hart en bloedvaten. Ze helpen het immuunsysteem te versterken en verlagen het cholesterol. Ook gaan ze milde hypertensie (hoge bloeddruk) tegen en zijn ze ontstekingsremmend. Professor Norman Hollenberg van de Harvard Medical School heeft onderzoek gedaan naar de flavonoïden en hij stelt dat epicatechine de kans op de vier belangrijkste gezondheidsproblemen: beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes kan verlagen tot 10%8

Cacao bevat de meeste antioxidanten ter wereld

Goed voor hart en bloedvaten

Onderzoek heeft aangetoond dat flavonoïden in cacao de bloedvaten soepeler maken waardoor zij beter reageren op veranderingen van de bloedstroom. Dit houdt de bloeddruk binnen bepaalde grenzen en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

De Kuna-Indianen, die op de Panamese San Blas-Eilanden wonen, hebben altijd een extreme lage bloeddruk gehad, die bovendien niet steeg met de leeftijd. Zij verkeren hun hele leven in opmerkelijk goede gezondheid. Ook hebben zij beduidend minder cardiovasculaire aandoeningen en kankers. Bij de bestudering van de levensstijl van deze mensen viel één ding op: de Kuna dronken allen een significante hoeveelheid drank van ongebrande, hoogflavonole cacao.

Cholesterolverlagend

Bekend was al dat cacao oxidatie van cholesterol in het lichaam remt, waardoor het al gezien wordt als beschermer tegen vaatziekten. Daar komt bij dat uit het onderzoek van de Hull University blijkt dat polyfenolen in de cacao de cholesterolspiegel verbeteren. Bij personen die gedurende 16 weken verrijkte chocolade aten, was het slechte LDL cholesterol verminderd terwijl het goede HDL cholesterol was toegenomen.

Diabetes

In het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American College of Cardiology verscheen een interessant onderzoeksverslag. Professor Kelm onderzoeksverslag. Hij onderzocht twee groepen patiënten met suikerziekte. De ene groep kreeg cacao met een hoge concentratie flavonolen (321 mg per portie), terwijl de andere groep cacao met een lage concentratie flavonolen (25 mg per portie) consumeerde. Bij de groep patiënten die een hoog gehalte aan flavonolen hadden gebruikt, verbeterde de bloedfunctie van ernstig verminderd naar normaal. Bij de andere groep gebeurde dit niet. Deze verbetering was even groot als men gewend was bij onderzoek met de combinatie van sport en diabetesmedicijnen.                                               Ook kreeg de groep met de hogeconcentratie flavonolen het vermogen terug om de bloedvaten te verwijden zoals bij gezonde mensen het geval is. Normaliter is dit bij diabetespatiënten verminderd doordat de vaatwanden van hun bloedvaten slechter werkt. Het is niet gering wat hier is vastgesteld want vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij mensen met diabetes. Gezonde bloedvaten voorkomen hartinfarcten, beroertes en verlies van ledematen. Eerder onderzoek liet dezlefde effecten van cacao zien bij rokers, die ook vaak een minder goede vaatfunctie hebben. Daarnaast is aangetoond dat donkere chocolade de werking van insuline bij diabetespatiënten verbetert.

Cacao is goed voor de huid

De flavonolen in cacao verhogen de bloedtoevoer naar de huid. Een onderzoek liet zien dat vrouwen die drie maanden lang elke dag 300 milligram cacaoflavonolen binnenkregen beter beschermd waren tegen UV-licht. Hun huid werd ook sterker, dikker en zachter. Tevens is aangetoond dat cacao-extract zorgt voor een huid die minder droog is.

Cacao tegen vermoeidheid

De polyfenolen, die voorkomen in cacao, helpen patiënten met het chronische vermoeidheidsyndroom. Dit stellen Britse onderzoekers van de Hull York Medical School. Nadat een ME patiënte vertelde zich stukken beter te voelen toen ze pure chocolade ging eten in plaats van melk, werd ministudie gestart. Tien patiënten kregen twee maanden lang dagelijks pure chocolade en andere witte chocolade. Diegenen die de donkere variant aten, voelden zich stukken beter. Bovendien voelden ze zich vermoeider als ze stopten met het eten van 45 g pure chocolade per dag.   Daarnaast bevat chocolade (cacao) een kleine hoeveelheid theobromine en (van nature) cafeïne. Deze stoffen hebben een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, de hartslag en de ontspanning van de ademhalingsspieren. Onderzoek heeft aangetoond dat de concentratie hierdoor verbetert.

Wat vinden artsen van chocolade?

Chocolade wordt al eeuwenlang als geneesmiddel gebruikt en door veel artsen voorgeschreven bij behandeling van patiënten. Professor K.K.Atsina gebruikt al jarenlang cacaopoeder als behandeling voor een hoge bloeddruk en diabetes. Een andere wetenschapper Kwaku Addai raadt twee tot vijf porties cacaopoeder aan als bescherming tegen malaria. Professor en Brits oogchirurg Dan Reinstein moedigt zijn patiënten aan zoveel mogelijk chocolade te eten een half uur voor de operatie. “Mensen die cacao eten voor een operatie zijn minder gespannen, alerter en werken beter mee dan degenen die kalmeermiddelen krijgen.” En de Italiaanse professor Donatelli Lippi: “De afgelopen jaren beschouwen artsen flavonoïden, die je in hoge concentraties in cacao vindt, als een natuurlijk antidepressivum. Het kan ook gebruikt worden om stoffen in de hersenen als serotonine en dopamine in balans te brengen. Deze zijn belangrijk bij het controleren van je humeur en dwangneurosen.”

Allergieën bij gebruik van cacao zijn vrij zeldzaam, slechts één op de 1500 mensen die dachten allergisch te zijn voor cacao zijn ook daadwerkelijk allergisch, zo bleek na een test. De overige personen bleken slecht te reageren op de andere veelgebruikte ingrediënten in “gewone industriële” chocolade, zoals melkproducten, noten, vetten, suiker en dergelijke.

De belangrijkste voedingsstoffen van onbewerkte chocolade:

Vitamines: chocolade bevat vitamine A, vitamine B12 die de groeiprocessen ondersteunt, vitamine B,D en E.

Antioxidanten: onbewerkte chocolade zit boordevol antioxidanten: een brede groep voedingstoffen die schadelijke vrije radicalen bestrijden. Beschermen tegen degeneratie van cellen en veroudering.

Flavonoïden: een grote familie (ruim 4000 soorten) van plantaardige voedingsstoffen. Ze worden ook aangeduid als bioflavonoïden en vroeger als vitamine P. Cacoa is rijk aan flavonoïden, met name flavonolen, epicatechinen en catechinen. Deze zorgen voor gezonde bloedvaten, waarvan het hart en de hersenen profiteren.

Magnesium: cacao is de nummer 1 voedselbron van magnesium. Geen enkel andere voeding bevat zulke hoge hoeveelheden. Magnesium is een belangrijk mineraal met vele functies in het lichaam. Het is o.a. essentieel voor ontgifting (betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties), sterke botten en voor de hersenen. De meeste mensen hebben chronische tekorten aan magnesium.

Ijzer: cacao bevat grote hoeveelheden ijzer die van groot belang zijn voor gezond bloed.

Zink: een ander belangrijk sporenelement dat nodig is voor duizenden enzymatische reacties binnen het lichaam.

Koper: essentieel sporenelement dat helpt gezond bloed te bouwen.

EFA’S: essentiële vetzuren, cacao bevat omega 6 vetzuren. Alleen rauwe cacao en chocolade bevat gezonde vetzuren. Na verhitten of roosteren bevat cacao transvetten. Kies bij voorkeur voor niet verhitte cacao of chocolade.

Tryptofaan: een essentieel aminozuur, komt alleen voor in rauwe cacao of chocolade, Werkt als een natuurlijk pijnstiller.

Serotonine: een belangrijke neurotransmitter die het lichaam helpt stress te reguleren.

PEA: fenylethylamine is een indrukwekkende stof die aanwezig is in cacao. PEA is supervoeding voor de hersenen. Het is een licht anti-depressief middel en verbetert de focus en alertheid.

Theobromine: verhoogt het niveau van serotonine en endorfine in het lichaam. Serotonine is het lichaamseigen antidepressivum en endorfine bevordert als gelukshormoon de algemene ontspanning en werkt pijnonderdrukkend. Theobromine helpt bij depressies en PMS symptomen.

Vezels: algemeen bekend als hulpmiddel bij het stimuleren van het maagdarmstelsel.

 

Tags: , , , , , ,

4 responses to “De kracht van pure, onbewerkte chocolade.

  1. Linda

    12/12/2012 at 13:23

    Wat een informatieve bericht over chocolade heb het nooitgeweten dat er zoveel positieve kanten aan zit. Vond et al zo gek waarom ik alle dagen druk ben en niet van de pure chocolade af kan blijven et is net koffie🙂 groetjes Linda🙂

    Like

     
    • Geert Vercruysse

      28/12/2012 at 17:02

      Bedankt Linda voor je positieve kijk op chocolade, maar pas toch op indien je valt voor melkchocolade of erger nog voor witte chocolade! Teveel suiker in onze industriële chocolades, neem van me aan dat je van donkere chocolade 68% en meer cacaomassa enkel maar beter wordt. Ik hou ook van bepaalde witte chocolade (Askinosie) en van heerlijke melkchocolades maar dean met mate;-)

      Like

       
  2. Florent

    21/08/2013 at 21:21

    Leuk verhaal maar wie is de schrijver en waarom geen links naar al die onderzoeken?

    Like

     
    • Geert Vercruysse

      24/08/2013 at 15:08

      Dag Florent,
      het verhaal is inderdaad zeer informatief tot zelf leuk. Ik schreef deze uitgebreide informatie nadat er heel wat klanten die me opzoeken in mijn winkel ernaar vroegen. De antwoorden komen uit persoonlijk documenten en uit verschillende vakboeken die bij me aanwezig zijn in de zaak. Het zou wat ver gezocht zijn om alle links te noteren, ikzelf deel graag informatie uit en met wat zoekwerk op het internet kom je al heel ver, ga je gang en indien er fouten zouden staan in mijn verhaal dan mag je mij altijd contacteren.

      Like

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: