RSS

Keurmerk Rainforest Alliance

30 Jan

RAINFOREST ALLIANCE

rainforest-alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk voor milieu en eerlijke handel in landen waar regenwoud groeit. Het staat op koffie, thee, chocolade, bananen, hout en toeristische diensten.

Rainforest Alliance stelt eisen aan de arbeidsomstandigheden in productiebedrijven, zoals het recht om lid te zijn van een vakbond, maar ook verregaande eisen op gebied van milieu en natuurbehoud. De eisen die Rainforest Alliance stelt aan pesticidengebruik gaan minder ver dan die in de biologische teelt, maar zijn juist strenger voor energiegebruik, erosiebestrijding en waterbeheer.

Eigenaar en controle

Eigenaar van Rainforest Alliance is een onafhankelijke milieuorganisatie die wereldwijd werkt aan de bescherming van het tropisch regenwoud en andere ecosystemen. De controle is betrouwbaar want die geschiedt door onafhankelijke en geaccrediteerde instellingen.

De eisen waaraan een product met Rainforest Alliance voldoet, zijn moeilijk te vinden, maar de site geeft wel informatie over de werkwijze, de producten en de organisatie: www.rainforest-alliance.org.

Zegt iets over: grondstoffen

Uitleg Score

Milieu

Beoordeeld zijn, indien van toepassing, energiegebruik (bij apparaten), klimaatbelasting, milieu-eisen bij de teelt van voedingsmiddelen (gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, landgebruik, energiegebruik) en energie- en watergebruik en a fvalbeheer bij de productie.

Dierenwelzijn

Dit betreft eisen over het leefoppervlak dat een dier heeft, een uitloop naar buiten, mogelijkheid tot het ontplooien van natuurlijk gedrag en het afzien van pijnlijke ingrepen (castreren, horens verwijderen, snavels kappen etc.).

Eerlijke handel

Alleen producten uit ontwikkelingslanden zoals koffie, tropisch fruit, hout, vis uit viskweek en kleding, zijn beoordeeld op het aspect ‘eerlijke handel’. Gekeken is naar eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden, eerlijke handel en aandacht voor lokale gemeenschappen.

Controle

Het allerbeste is ‘geaccrediteerde controle’: de controlerende organisatie is onafhankelijk en goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie.
De controle en criteria van de logo’s zijn beoordeeld door de onderzoekers van Milieu Centraal, op basis van informatie die de eigenaar van het logo heeft verstrekt.
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: