RSS

Nieuw onderzoek toont aan dat cacao ons slimmer kan maken!

03 Dec
Bijna 60% van de totale inname van flavonoïden is afkomstig van fruit en cacao

Flavanolen, een bestanddeel dat aanwezig is in dit voedsel, verhogen de zuurstofvoorziening van de hersenen en verbeteren de mentale behendigheid bij zeer moeilijke cognitieve taken.

Afgelopen juli werd in een studie uitgevoerd door de Universiteit van Barcelona en het Idibell (Bellvitge Biomedical Research Institute) de oorsprong onderzocht van flavonoïden , natuurlijke pigmenten die het lichaam beschermen: ze toonden aan dat bijna 60% van de totale inname van flavonoïden komt uit fruit en cacao .

Deze plantaardige pigmenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Tot nu toe hebben eerdere studies kunnen bevestigen dat diëten die rijk zijn aan flavanolen beschermen tegen cognitieve veroudering en gekoppeld zijn aan een lager risico op dementie, maar nieuw onderzoek door professoren aan de Universiteit van Birmingham heeft een stap verder kunnen gaan.

Eerdere studies
Ze hadden bevestigd dat flavanolen beschermen tegen cognitieve veroudering en verband houden met een lager risico op dementie.

Flavanolen, een bestanddeel dat aanwezig is in cacao, verhogen de zuurstofvoorziening van de hersenen en verbeteren de mentale behendigheid bij zeer moeilijke cognitieve taken
 

Door het effect van cacaoconsumptie bij gezonde jonge volwassenen te analyseren, heeft de studie gepubliceerd in Scientific Reports aangetoond dat het leidt tot snellere hersenoxygenatiereacties en verbetert de mentale prestaties in het licht van hoge cognitieve eisen .

Het onderzoek werd uitgevoerd dankzij de deelname van 18 vrijwilligers tussen 18 en 40 jaar oud. Sommigen van hen kregen een placebo – een cacaodrank met een laag gehalte aan flavanolen – en anderen slikten de drank in met een extra aanvulling van deze pigmenten . De respons op complexe cognitieve taken en oxygenatie van de hersenen varieerde tussen de twee groepen.

Studiegebieden
Oxygenatie en mentale behendigheid bij complexe taken

De vrijwilligers werden blootgesteld aan een atmosfeer met 100 keer hogere kooldioxideconcentraties dan normaal, om het risico op natuurlijke wijze te verhogen en om de veranderingen in oxygenatie te kunnen analyseren. Later werd de nabij-infraroodspectroscopietechniek gebruikt , waarmee de veranderingen in het zuurstofniveau in het bloed zichtbaar werden.

Degenen die de cacaodrank met het flavanolsupplement hadden ingenomen, vertoonden een betere en intensievere zuurstofvoorziening in de frontale laterale gebieden van de hersenen . De respons in die gevallen was een minuut sneller dan die van degenen die een placebo hadden ingenomen.

Gebruikers die de drank met flavanolen hebben geconsumeerd
Ze vertoonden een betere en intensere oxygenatie in de frontale laterale hersengebieden

Ten slotte liet het onderzoek ook zien hoe een hogere inname van flavanolen direct verband hield met de nauwkeurigheid en snelheid waarmee gebruikers complexe taken konden voltooien. Aan de andere kant kon in de eenvoudige middagen geen verandering worden gewaardeerd.

De auteurs van de studie hebben opgemerkt dat deze componenten grotendeels worden aangetroffen in fruit en groenten, en dat het belangrijk is om bewust te zijn van de voordelen die ze opleveren voor onze gezondheid, om te laten zien dat we eerder geneigd zijn ze permanent in onze voeding op te nemen.

BRON: https://www.lavanguardia.com/comer/al-dia/20201201/6062439/estudio-demuestra-cacao-hacernos-inteligentes.amp.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: