RSS

Lecithine en chocolade,

14 May

Heel natuurlijk…

Lecithine, een natuurlijke molecuul die onmisbaar is voor de kwaliteit van een grootse chocolade, verhoogt de knapperigheid, de smeltcapaciteit en de aromatische eigenschappen ervan. Het is ook algemeen erkend als de stof die goed is voor onze gezondheid.

Chocolade bestaat uit: cacaomassa, suiker en cacaoboter. Deze worden gemengd, daarna door een wals gehaald, gekneed, verwarmd, er wordt nog lecithine en cacoaboter toegevoegd. Bij dit proces verbetert de smaakt steeds meer.

Lecithine : een bron van gezondheid.Lecithine is afgeleid van het Griekse woord lekithos dat eierdooier betekent , omdat meer dan 6% lecithine voorkomt in de dooier van elk ei.

Om knapperig, goed smeltend en smaakvol te zijn, moet chocolade een homogeen mengsel zijn van cacaobonen, suiker, cacaoboter (en melkpoeder voor de melkchocolades). Maar alleen sojalecithine is in staat een stabiele verbinding tot stand te brengen tussen deze grondstoffen. Deze natuurlijke substantie is inderdaad ideaal om vetten te binden zonder dat ze elkaar afstoten. Belangrijk is dat men gecertificeerde ongemanipuleerde sojalecithine gebruikt. De meeste chocoladeproducenten gebruiken dit soort van sojalithine wel en dit dankzij een beveiligde bevoorradingsprocedure die een “genetisch” onderzoek doet op elke aangekochte partij. Het is goed om te weten, dat samen met eigeel, soja de rijkste natuurlijke bron is aan lecithine.

De vele voordelen van Lecithine

In de familie van emulgators, verbetert lecithine in chocolade de spreidingscapaciteiten, essentieel voor het afdekken of in vorm gieten. Het verlaagt ook de hoeveelheid vet (met 4 à 8%). Lecithine heeft tevens een vertragend effect op het witten van chocolade doordat het de verplaatsing van vetten die hiervan de oorzaak zijn, vertraagt. Een ander voordeel: lecithine in de chocolade stabiliseerd de emulsies zoals ganaches in pralines. Tot slot komen kwaliteiten van lecithine ook naar voren bij het proeven. Dankzij zijn werking als smeermiddel, breekt de chocolade ineens, met een duidelijke knak af en smelt hij zeer fijn op de tong. En zo laat de chocolade en tenslotte zijn opeenvolgende aroma’s los…

LECITHINE IS GEZOND

Lecithine, een natuurlijk molecuul dat ook aanwezig is in het menselijk lichaam, is een van de bestanddelen van de celmembranen en een essentieel component van ons zenuwstelsel. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het vele goede invloeden op ons lichaam heeft, waaronder een cholesterolverlagende werking. Het helpt tegen stress en vermoeidheid, stimuleert het geheugen, en is een bron van fosfor en vitamines A (welke o.a. bijdraagt aan de groei van onze botten) en E (een antioxidant, die veroudering van de huid tegengaat). Lecithine in chocolade versterkt de positieve werking van deze substansie op onze gezondheid. Verkrijgbaar in homeopatische korrels of in capsules, is sojalecithine overigens ook een aangeraden voedingssupplement.

Lecithine Granulaat 100% is gemaakt van GMO-vrije sojabonen en is niet gebleekt. Regelmatig gebruik van lecithine kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Wanneer extra lecithine wordt gebruikt verbetert het geheugen. Lecithine levert choline, dat de cellen van de hersenen en het zenuwstelsel beschermt tegen giftige stoffen als nicotine, coffeïne en bepaalde bestrijdingsmiddelen.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: