RSS

Is chocolade goed voor de hersenen?

28 Jun

Over de gezondheidseffecten van chocolade doen veel verhalen de ronde. Die verhalen worden door liefhebbers van chocolade duchtig gedeeld. Hoe zit dat precies? Word je een bolleboos als je regelmatig je tanden in een reep chocolade zet?

WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?

Een Japans onderzoeksteam vormde twee groepen van telkens negen gezonden volwassen mannen tussen de 20 en 31 jaar. De ene groep at gedurende 30 dagen elke dag 24 gram zwarte chocolade met 70% cacao. De tweede groep kreeg dagelijks 24 gram witte chocolade.

De onderzoekers maten het concentratievermogen, de verwerkingssnelheid van de hersenen, de hersendoerbloeding en het gehalte van bepaalde stoffen die een invloed hebben op de hersencellen. Een van de stoffen die van belang is bij leerprocessen is BDNF, een eiwit dat in de hersenen de productie van nieuwe hersencellen stimuleert.

Ze bepaalden ook het gehalte aan theobromine, een actieve stof in donkere chocolade. Het gehalte aan theobromine in het bloed van de deelnemers die de donkere chocolade aten steeg spectaculair. De 70% chocolade bleek positief te werken op hun concentratievermogen. Dit effect was drie weken na de studie nog steeds merkbaar. Het BDNF-gehalte en de hersendoorbloeding stegen niet. De witte chocolade had geen enkel positief effect.

HOE MOETEN WE DIT NIEUWS INTERPRETEREN?

De deelnemers scoorden beter op concentratietesten nadat ze donkere chocolade aten. Ook uit andere studies blijkt dat cacao een positief effect heeft op de hersenwerking. Hoe dat komt is niet duidelijk en vergt verder onderzoek. Bij dit alles moeten we de vraag stellen of de verbeterde hersenwerking opweegt tegen de negatieve effecten van de vet- en suikerinname door het eten van chocolade.

CONCLUSIE

JA, donkere chocolade heeft een postief effect op de hersenwerking. Vooral je concentratievermogen zal stijgen.

MAAR, chocolade maakt geen deel uit van de voedingsdriehoek met gezonde en verantwoorde voeding, wel van de restgroep die er los van staat. Die restgroep bevat voedingmiddelen die veel energoe leveren, maar weinig of geen voedingsstoffen bevatten.

 

Tags: , , ,

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.